Wednesday, 5 December 2012

upcycling old jeans

What do you do when life gives you lemons?


You make a lemonade.


But what do you do when life gives you old jeans???

You make a bag, skirt, pot holder, jeans basket, oven mitten, phone cozy, knitting or crochet needle bag, cushion cover, pin cushion, and the list goes on.. Wohaaaa..

Saya tahu ramai yang suka pakai seluar jeans. Sanggup keluar duit ratus-ratus untuk beli seluar jeans yang paling bergaya dan stylo. Tapi apa yang korang akan buat bila seluar jeans kesayangan korang sudah tidak boleh dipakai lagi??

Bagi orang?

Jual sebagai pre loved item?

Buat kain buruk?..

Atau abadikan sahaja seluar jeans lama yang dah koyak + sendat tu menjadi sesutu yang korang boleh guna selain daripada dipakai sebagai seluar.

So kali ini saya just nak bagi beberapa idea boleh diaplikasikan oleh sesiapa yang rasa sayang nak buang seluar jeans jenama levis ke, guess ke, ataupun jenama kedai topong sekalipun untuk ditukarkan menjadi sesuatu yang korang masih boleh guna hari-hari. best kan? :)

Tukarkan jeans jadi beg wristlet. Any types of wristlet, or zipper bag like this :from instrutables 

oven mitt. to keep your hand from getting burn while baking.knitting needle or crochet hook case for knitting or crochet geek like me. hiks.lunch / snack bag for your kids 
pot holder an apron 
Apa yang saya senaraikan di sini hanya beberapa idea sahaja yer.. Beberapa idea.. Bermaksud sedikit macam secubit garam gituu. Kenyataannya mmg banyaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaak gila idea lain yang boleh dilakukan terhadap jeans lama korang. tinggal rajin ke tak rajin nak buat jer. Selamat mencuba! 

No comments:

Post a Comment